Сергій Дідич

Голова Городенківської районної організації ВО "Свобода", депутат Городенківської районної ради Івано-Франківської області, сотник Івано-Франківської сотні самооборони ВО "Свобода". Трагічно загинув 18 лютого 2014 року в районі Кріпосного провулку у Києві.

Сергій Дідич

Сергій Дідич народився 3 листопада 1969 у селі Стрільче Городенківського району Івано-Франківської області. Батьки Сергія Дідича - Василь Іванович та Ніна Миколаївна - працювали будівельниками. Дитинство провів у м. Городенка, куди сім'я переїхали у 1972 році.

Навчався в Городенківській середній школі № 1 з 1977 по 1987 роки. Школу закінчив зі срібною медаллю. Захоплювався математикою, фізикою, а особливо, географією. Займався в туристичному гуртку, неодноразово виборював призові місця на обласних змаганнях з туризму. Мріяв стати моряком.

У 1987 році вступив до Одеського морського інженерного училища. Після І курсу був призваний до лав армії, службу проходив у десантних військах з 1988 по 1990 рік. Проходив службу спочатку в країнах Балтії, а закінчив у Амурській області.

Після демобілізації, у 1990 році вступив на економічний факультет Львівського державного університету ім. І.Франка, який закінчив у 1995 році.

Працював у Податковій адміністрації в Городенківському районі державним податковим інспектором з 1995 по 1997 роки. У 1999 ‒ 2003 роках ‒ головний бухгалтер Городенківського управління юстиції. З 2007 по 2008 рік працював на посаді головного спеціаліста відділу культури і туризму Городенківської РДА.

З 2008 року Сергій Дідич ‒ приватний підприємець, засновник та голова громадської організації "Клуб мандрівників "Золоте руно".

Він порівнював свій шлях із водою: "Беркут" і ВВ - стіна, а ми - як вода. Стіна, на перший погляд, - міцна і непорушна. Але вода проникає крізь стіну через маленькі тріщинки, руйнує ту байдужу непорушність. Так само і ми маємо знайти їхні слабкі місця і розвалити цю стіну зсередини. Навіть ціною власного життя".

Під керівництвом Сергія були й пікетування доріг, і боротьба за чисте довкілля, й відстоювання цукрозаводу. За його клопотання як голови комісії з питань соціально-економічних відносин та земельних відносин локалізували звалища, чимало зроблено для очищення берегів Дністра.

Трепетне ставлення до довкілля було притаманне Сергієві ще з дитинства. Про це розповідає колишній учитель Городенківської ЗШ №1 Ярослав Терлецький:

- Упродовж шести років, з п'ятого по десятий клас, я навчав Сергія географії. Він був активним учнем, але скромним і чемним, товариським, приємним у спілкуванні, не схильним до конфліктів. Умів працювати з колективом, брав участь у туристичному гуртку, посідав призові місця в обласних турнірах зі спортивного орієнтування. Коли ж заснували геологічний гурток, то брався за найскладніше - систему геологічної зйомки. Мав п'ятий результат на всеукраїнських змаганнях. Ми часто спілкувалися й після школи. Його все цікавило".

Сергій Дідич у рамках роботи клубу мандрівників "Золоте руно" почав розроблять план розвитку туризму в краї. Адже крім сплавів Дністром ‒ край багатий на інші краєвиди: скелі, водоспади, історичні місця.

Так виникла ідея проекту розвитку придністровських сіл "Дністровський каньйон". Знайшов чимало однодумців, і вони разом вели активну роботу з популяризації відпочинку на Дністрі та в Дністровському каньйоні, поліпшення бізнес-середовища у селах, прагнули зацікавити людей підприємницькою діяльністю, закликали до активної співпраці між членами громади, бізнес-асоціаціями, громадськими організаціями. Щоб залучити до участі в розвитку Дністровського каньйону міжнародні програми і ґранти, Сергій Дідич створив регіональний центр розвитку сільського туризму "Дністровський каньйон". Зв'язалися з фондами, що мають досвід успішної діяльності в сфері туризму, взяли участь у програмі TASIS.

Останній інструктаж

Крім того, брався за будь-яку проблему, яку міг спробувати розв'язати. Чи-то сланцевий газ, чи-то вибоїни на дорогах, чи-то недбалість місцевої птахофабрики…

Сплав Черемошем

Сергій із дружиною Галиною на Майдані були з початку грудня. Він був сотником Івано-франківської сотні. Крім іншого ‒ його сотня підтримувала порядок на другому поверсі Палацу Свободи.

Двічі додому в Городенку подружжя приїжджало на кілька днів і знову поверталося до столиці. Востаннє з родиною бачилися на Різдво.

Про сотника Сергія Дідича побратими говорять, як про ідеального керівника. Ані муштри, ані переохолодження, ані перевтоми сотник Дідич не допускав, як і зверхности, підвищених тонів і сварок. Та це й не потрібно було - у Сергія була якась внутрішня харизма, яка заспокоювала новачків і підбадьорювала розчарованих. Зброя сотника Дідича - слово і безмежна любов до людей.

18 лютого Сергій Дідич вів свою Івано-Франківську сотню на мирну акцію під Верховну Раду. А вже за кілька годин його знайшли з численними переломами черепа в Будинку офіцерів. Він разом зі своєю сотнею стримував атаку "Беркута" на Кріпосному провулку. В якусь мить виникла загроза опинитися в оточенні силовиків. Сергій скомандував: "Два кроки назад!" - і хлопці почали відступати. "Сергій ішов останнім. Не міг инакше, бо ж там була його сотня", - розповідає дружина героя Небесної сотні Галина.

Родина Героя

Сергій пожертвував найціннішим - своїм життям і щастям тих, заради кого жив: у нього залишилася донечка Іринка, син Андрій, дружина Галина та батьки - Ніна Миколаївна і Василь Іванович.

Рішенням сесії Городенківської міської ради Сергію Дідичу присвоєно (посмертно) звання "Почесний громадянин міста Городенки". В Івано-Франківську та Городенці вулиці названо на честь Сергія Дідича. У Стрільченській школі відкрита меморіальна кімната Героя Небесної сотні Сергія Дідича.

Також відбуваються спортивні заходи пам'яті Сергія Дідича ‒ сплав Дністром, проходять гандбольний турнір, змагання з пішохідного туризму, шахів.

Удостоєний звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка ‒ за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності.

На місці загибелі Сергія навпроти Будинку офіцерів свободівці встановили імпровізований меморіал.

Більше про сотника Дідича - у статті styknews.info.