23 лютого 2011
Заява Миколаївської "Свободи" щодо намірів влади впровадити продаж землі сільськогосподарського призначення

"За намірами влади впровадити продаж землі сільськогосподарського призначення приховується банальне бажання чергового перерозподілу майна в інтересах вузького кола привілейованих осіб".

Янукович вже неодноразово заявляв про наміри проведення так званої "модернізації" села. Хоча, судячи з висловів, вся ця "модернізація" зводиться до банального введення вільного продажу землі сільськогосподарського призначення. Що й підтверджують висловлювання місцевої влади в особі голови Миколаївської обласної ради пана Дятлова.

Жодного референдуму чи якогось іншого суспільного обговорення такого беззаперечно важливого питання, яке зачіпає національну безпеку, влада не передбачає. Нагадуємо, що десь третина українців живе у селах і їх це торкнеться безпосередньо.

Чомусь так звана "модернізація" села зводиться до чергової "дерибанізації", нового звичайнісінького перерозподілу майна на користь "ефективних" олігархів та скоробагатьків, що поменше. Мабуть ні в кого не виникає сумнівів, що на диво швидкі і великі статки в Україні сколочувалися за допомогою перебування у владі чи близькості до неї. А не за рахунок сумлінної та важкої праці в умовах гострої, але чесної конкуренції, або завдяки розробці та впровадженні ноу-хау.

На даний час земля сільгосппризначення вже розпайована. Паями володіють переважно селяни, ті, хто з діда-прадіда орав її, рясно поливаючи кров'ю та потом. Так, більшість селян кинуто напризволяще, доведено олігархічною владою (яка піклується перш за все про себе) до жалюгідного стану. У селян беруть землю в оренду та купують продукцію за безцінь. Але селяни знаходяться на своїй землі, в них є свої паї та тому не втрачають якусь надію на майбутнє. Ускладнена можливість зігнати їх зі своєї ‒ богом даної землі.

Але ні для кого не є таємницею такі реалії:

- влада повністю зруйнувала судову систему, зробивши її "кишеньковою" та такою, що за гроші виносить "потрібні" рішення;

- влада остаточно перетворила правоохоронні органи на "владоохоронні" та такі, що не помічають права простого українця;

- влада повністю відмежувалася від народу, брутально руйнує Конституцію, з легкістю збільшує свої повноваження та подовжує собі термін царювання;

- також і це дуже важливо ‒ в державі відсутній єдиний державний земельний кадастр. Щоби, наприклад, у Донецькій області можна було б негайно з'ясувати, кому належить визначена ділянка землі, приміром у Хмельницькій області і навпаки. Відсутня повна інвентаризація земельних ділянок. Роботи у цьому напрямку навіть не розпочались.

Враховуючи наведені фактори, не важко спрогнозувати, що після проведення запланованої олігархічної "модернізації" села, яка зводиться до запровадження банального продажу сільгоспземель, селяни будуть прокидатися зранку та розуміти, що земля їм вже не належить, а їхні документи на паї ‒ якісь фіктивні папірці, видані невідомо ким. До речі, подібні схеми досконало відпрацьовані на нерухомості. Селяни остаточно перетворяться на зубожілих наймитів, що не матимуть ніяких перспектив на розвиток. Це призведе до звуження й так куцого внутрішнього споживчого ринку.

Ініціатори запланованих перетворень у селі не приховують, що продаж землі необхідний, щоб вона переходила до "ефективного інвестора, підприємства або підприємця". Переважна більшість підприємств вже багато років тому, за безцінь, перешила у власність до "ефективних скоробагатьків". Але чомусь наприклад основою виробництва відомих приватних металургійних заводів продовжують лишатися затратні, малоефективні, домни та мартени, які були винайдені ще на світанку промислової революції. В них не вариться високо сортовий метал. Новітні світові технології виробництва металу не впроваджуються. Отримані за рахунок дешевої сировини та робочої сили надприбутки використовуються для подальшого здобуття майна, отримання влади, або виводяться в офшори.

Згідно урядових звітів, Україна останні роки входить у трійку-п'ятірку країн - найбільших експортерів зерна на світовий ринок. Правда прості українці зиску з цього не мають. Невже черговий простий перерозподіл майна у сільськогосподарські сфері, від більшості до меншості, виведе нас на позиції "попереду планети усієї"?

Модернізація повинна проводитися шляхом створення рівних умов та забезпечення беззаперечних рівних прав для кожного українця, верховенства закону навіть для влади. Необхідно зміцнювати внутрішній ринок за рахунок розширення споживчих можливостей звичайного українця, простого споживача. Не можна щоб за гучними словами про "модернізацію" ховалося бажання перерозподілу майна в інтересах вузького кола привілейованих осіб.

ВО "Свобода" як послідовна політична сила виголошує наступні програмні засади:

- ухвалити закон про державний земельний кадастр України. Провести повну інвентаризацію земельних ділянок.

- заборонити в Україні продаж землі сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування. Визначити законом підстави припинення такого володіння в разі погіршення її продуктивності.