10 листопада 2010
Звернення ветеранів Другої Світової війни та мешканців області до Миколаївської "Свободи"

До вас звертаються мешканці та ветерани Другої Світової війни на підтримку вашої позиції щодо підняття 8-9 травня ц.р. червоних прапорів з радянською символікою. Для нас ці прапори є символами тоталітаризму та більшовицької окупації, яка розпочалася в 1917 році нападом військ більшовицької Росії на УНР (Українську Народну Республіку), продовжилась окупацією, спланованим Голодомором-Геноцидом українського народу, знищенням українського селянства та інтелігенції та Другою Світовою війною, розв'язаною керівництвом СРСР разом з нацистською Німеччиною в 1939 році. Тому використання червоних прапорів ми вважаємо прямою образою наших національних почуттів та паплюженням пам'яті мільйонів українців ‒ жертв радянського окупаційного режиму.

Ми вважаємо, що 8-9 травня кожного року треба вивішувати державні синьо-жовті прапори з чорними стрічками ‒ на знак скорботи за загиблими у тій кривавій бійні, яку розв'язали більшовицький та нацистський режими.

Наприклад, я, Зелінська Аліса Петрівна, 1928 р.н., ветеран війни, учасник бойових дій, ветеран партизанського руху, кавалер ордену Партизанської Слави, в роки війни забезпечувала партизанські загони медикаментами. Кожного дня ризикувала життям, проходячи повз німецьку комендатуру з повною сумкою ліків для поранених партизан, очікуючи фашистського "хальту". Але робила це не в ім'я радянської батьківщини, а в ім'я моєї улюбленої Батьківщини, яка називалась не СРСР, а Україна. В ім'я України я страждала разом із своїм народом, ми всі боролись не за СРСР, а за вільну, незалежну Україну. Тому ми цілком підтримуємо дії ВО "Свобода", а також конкретно позов заступника голови ВО "Свобода" Миколаївської області Грудиніної Наталі до Миколаївської обласної ради про оскарження рішення облради № 18 від 23.04.09. Це рішення розколює не тільки суспільство, але і самих ветеранів, бо не всім з них червоні прапори "зігрівають серця і душі", як стверджує влада.

Насправді в нас вони викликають тільки неприємні спогади про більшовицьку окупацію. Ми вбачаємо у благоговійній пошані влади до тоталітарних радянських символів брутальне приниження і зневагу до українського народу і Української Держави. Такого світ не бачив, щоб поряд майоріли державний жовто-блакитний прапор і червоний прапор імперії, яка десятиліттями гнобила і знищувала українців.

Не червоні прапори в ці дні треба вивішувати та промови виголошувати, а приспустити державні прапори України з траурними стрічками, та прийти до кожного колишнього бійця, та подивитись, в яких умовах він живе, та запитати: "Чого потребуєш, ветеране?".

У нас один прапор ‒ синьо-жовтий державний прапор України. Тільки про нього йде мова в Конституції, до речі, основному законі України. Якщо влада живе за Конституцією і Законом, а не "по понятіям".