28 квітня 2014
Пам'яті богоявленських повстанців

Основною метою совєцької влади з 1918 року було вилучення продовольчих ресурсів у населення. 26 квітня 1920 року червоні взяли в заручники активістів з Богоявленська (тепер Корабельний район міста Миколаєва) і відправили їх до в'язниці. 27 квітня загін повсталих богоявленців на тачанках почав наступ на Миколаїв, щоби визволити заручників. Повстанський загін вступив у кривавий бій з більшовиками, котрий тривав до вечора. Вранці 28 квітня проти загону повстанців більшовики кинули бронепоїзд з червоноармійцями під командуванням Сидорова. Бронепоїзд рушив з Миколаєва у бік Богоявленська, зупинився на станції Кульбакіне і почав обстріл Богоявленська з гармат. Ось так встановлювалася "народна" совєцька влада ‒ гарматами по народу! Лише після варварського обстрілу селянських хат більшовикам вдалось зупинити наступ, придушити повстання і пограбувати селян. Було пограбовано також рибалок і власників усіх млинів Богоявленська, а також було конфісковано всі фруктові сади.

20 червня 1920 року у Богоявленську спалахнуло нове антибільшовицьке повстання. Повстанці захопили ревком і заарештували комісара Соколова та інших членів ревкому. 25 червня на придушення повстання було кинуто частину військ червоної армії, моряки Дніпровської флотилії та загони міліції, і цей виступ селян був жорстоко придушений ‒ почалися розстріли, арешти та пограбування. З уцілілих повстанців було створено новий загін, який ще більше року вів партизанську боротьбу з більшовицькою владою на Миколаївщині та Херсонщині. Люди чинили опір червоним продзагонам, захищаючи свій хліб та насіння майбутнього урожаю. Для придушення цього опору кинули 52 дивізію червоної армії і частини 465 стрілецького полку. Грабіж, розкуркулення, конфіскація остаточно підірвали господарський потенціал Богоявленська. В 1921 році розпочався голод ‒ селяни не мали чим засіяти поля. За даними перепису 1926 року в Богоявленську проживало 7177 чоловік, з них українців ‒ 7038, росіян ‒ 95, поляків ‒ 2, євреїв ‒ 20, білорусів ‒ 15, молдован ‒ 2. За 5 років населення Богоявленська зменшилось на 3343 особи ‒ люди померли від голоду. Це дозволило комуністичній владі остаточно добити богоявленців і врешті-решт організувати Голодомор-геноцид 1932-33 років.

Знаково, що як і тоді, так і зараз опір відбувається на Миколаївщині. Усі розповіді про здатність до опору тільки у "західняків" не зовсім правдиві, бо на моєму Півдні, у моєму південному Миколаєві, опір був не меншим, ніж у моїх братів на Заході, і нам, українцям, з Півдня, є чим пишатись. Ми повинні це пам'ятати і не прощати ворогів. Слава нескореним! Слава Україні!

Наталя Грудиніна, заступник голови Миколаївської обласної організації ВО "Свобода" з питань історичної пам'яті