9 лютого 2014
Уроки Лук'янівського повстання

9 лютого 1923 року в Лук'янівській в'язниці Києва повстали ув'язнені отамани Холодного Яру. Вони прийняли свій останній бій та загинули.

Урок 1. Проти окупантів завжди треба повставати, навіть коли здається, що є привід тільки для розпачу, навіть коли на тебе чекає смерть.

Холодноярська республіка виникла у вирі стихійної боротьби українців проти російсько-більшовицьких окупантів на території сучасних Черкаської та Кіровоградської областей. Саме на цих землях колись була Коліївщина.

Урок 2. Будьмо гідними місцевих жителів Черкаської та Кіровоградської областей, які не сприймають ярма забарвленого в червоний, білий чи біло-блакитний колір!

Холодноярці являли більшовикам дива хоробрості та величі Духу. Вражений силою опору українців Лев Троцький в інструкції агітаторам-комуністам писав, що українці люто зненавиділи комуни. У них прокинувся вільний дух Запорізького козацтва і гайдамаків. І цей дух страшний. Він бурлить, як Дніпро на порогах, змушує українців творити чудеса хоробрості.

Коли більшовицькі окупанти втомилися приборкувати повстанський рух, вони організували на "неслухняних" територіях масовий Голодомор 1932-1933 років.

Вони нас знищували, тому урок 3 ‒ знищуй їх!

Під час повстання у Лук'янівській в'язниці 9 лютого 1923 року загинули отамани Холодного Яру: Едуард Добелас-Панок, Петро Пичкулич, Семен Жуковський, Павло Пашков, Іван Заєць, Йосип Гуменюк, Григорій Ранцев, Іван Левицький, Федір Левицький, Сергій Захаров, Сергій Татищев, Іван Мельник, Семен Данилевич, Ілля Листопад, Григорій Красниченко, Михайло Ножин, Дмитро Петренко, Григорій Півнів, Михайло Якубовський, Микола Петриківський, Петро Погуляшенко, Григорій Калитюк, Ларіон Загородній, Мефодій Голик-Залізняк, Тимофій Компанієць, Олексій Добровольський, Костянтин Здобудь-Воля, Василь Цап, Микола Опока, Михайло Турок, Іван Гайовий-Грисюк, Юрій Дроботковський, Іван Ляшенко, Корній Черкас, Михайло Куниця, Денис Гупало, Григорій Олійник, Григорій Куценко ‒ загалом 38 осіб.

Вічна Слава борцям за волю України! В тобі ‒ їхня кров! До боротьби!

Наталя Грудиніна, Миколаївська обласна організація ВО "Свобода"